Ekonomi

Şifa kaynağı zerdeçal Bodrum’dan dünyaya ihraç ediliyor

Şifa kaynağı olarak bilinen zerdeçal artık Bodrum’da yetiştiriliyor. Bodrum’daki çiftliğine binlerce kök eken Adnan Akar, yurt içi ve yurt dışına ihracat yapmaya başladı.

Çin, Hindistan ve Pakistan gibi Güney Asya ülkelerinde yetişen zerdeçalı Bodrum’daki çiftliğinde yetiştiren Adnan Akar, binlerce zerdeçal kökünün hem çayını, yağını hem de özünü çıkararak yurt içi ve yurt dışına ihraç ediyor. ‘Hint Safranı’ olarak da bilinen ve Bangladeş, Çin, Hindistan, Pakistan gibi Güney Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyaya ihraç edilen zerdeçal, Bodrum’a ortak oldu. Türkiye’de yetiştirilmesi zor olan zerdeçal, Türkiye’nin ana firması Immunat tarafından ilçedeki Ar-Ge merkezinde yetiştirilmeye başlandı.

Şirketin kurucusu Adnan Akar tarafından özenle yetiştirilen zerdeçalın etken maddesi kurkumin olması ve birçok hastalığa şifa olmasıyla da biliniyor. Uzmanlar bu bitkiyi antiaterojenik ve antikanserojen olarak tanımlarken halk şifa kaynağı olduğu için sofralarında bulunduruyor. Çorbalarda, pilavlarda ve her türlü yemekte kullanılan zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor. Bodrum’daki fabrikasında dünyada ilk kez zerdeçal sıvı özü üreterek ses getiren Akar, zeytin yaprağından üzüm çekirdeğine, kekikten çörek otuna kadar birçok bitkinin özünü de işliyor.

Zerdeçalın çok faydalı olduğunu belirten Adnan Akar, “Yerli zerdeçal, özel üretim ve özel kurutma teknikleri sayesinde ithal zerdeçallara göre 10 kat daha güçlü etki gösteriyor. Bu sayede şifa maliyeti ile çok kaliteli işler elde edebiliyoruz. Zerdeçal, yaklaşık 12 aylık bir üretim süreci olan özeldir.Üretimi sayesinde yurt dışından getirilen eserin çayı ve benzeri tüketilemezken yerli eser her türlü kullanıma uygun şekilde kurutulur.İçeriğinde bulunan faydalı bileşikler Yerli eser tıp ve tamamlayıcı eserler sekmesindeki ihtiyacı karşılayabilir” dedi. – MUĞLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu